Erfaring og mange år på bagen i en bestemt branche kan ofte være lig med prestige og taletid, men ifølge Per Ørum, som står bag Scenen for Samfundsansvar på årets Folkemøde, er det mindst lige så vigtigt at lade de unge komme til orde. Derfor vil mere end hver tredje af debatterne på scenen tage udgangspunkt i unges problemstillinger og inkludere unge aktører.
”Fremtiden tilhører de unge, og derfor er det super vigtigt og relevant at inddrage unge aktører, når vi skal snakke samfundsansvar. Jeg er derfor ovenud tilfreds med det lineup vi har på scenen”, udtaler Per Ørum.
Ud over at en række af scenens partnere selv arbejder med emner som forbrugersikkerhed for tweens og børnefattigdom, har scenen valgt at løfte sit samfundsansvar ved at invitere en række organisationer med børne- og ungdomsfokus gratis med ombord.
Inklusionen af de unge stemmer godt overens med Folkemødets ’Ung Agenda’, som er skabt med et ønske om, at engagere flere unge i Folkemødet og give dem bedre rammer for deltagelse. Dette indebærer blandt andet tilbud om gratis scenetider i form af såkaldte ’wildcards’ på de forskellige scener. På Scenen for Samfundsansvar kan de lørdag eftermiddag præsentere to wildcards. Her drejer det sig om uddannelsesenheden CAMES (Copenhagen Academy for Medical Education and Simulation), som inviterer unge med forskellige diagnoser på scenen for at fortælle om et ungdomsliv med psykisk sygdom, samt Dansk Psykolog Forenings Studentersektion, som faciliterer tre workshops med forskellige rammer for, hvordan et fællesskab kan se ud.
Programmet byder på debatter og samtaler om en bred vifte af problemstillinger, som vedrører ungdommen. Organisationen Red Barnet Ungdom har samlet en række beslutningstagere og aktører, som skal debattere trivsel hos børn og unge med et særligt fokus på, når trivslen lykkes. Dette emne tager foreningen FGU Danmark også fat i, når de, ført an af Tine Gøtzsche, faciliterer en samtale om hvordan mistrivsel kan påvirke den enkeltes sundhed og tilknytning til uddannelse og arbejdsmarkedet, og hvad der kan gøres anderledes. På scenen sættes der også fokus på den personlige fortælling: Egmonts Fondssekretariat har inviteret flere aktører på scenen, som skal sætte fokus på at bruge unges erfaringer som drivkraft for at skabe samfundsmæssige forandringer.
Der tages også fat i debatten om forbrugerinformation, når Miljømærkning Danmark sætter fokus på et fænomen, som for tiden har været meget oppe i medierne, og dækker over at børn og unge, ofte på grund af trends på sociale medier, udsættes for skadelige stoffer i trendy skønhedsprodukter. Debatten vil gå på, hvordan man nemmere når ud til børn og unge med forbrugerinformation og undgår, at de udsættes for skadelige stoffer og kemikalier ved brugen af skønhedsprodukterne.
Og endelig er der lørdag mulighed for at bygge robotter sammen med skolebørn fra Bornholm, folketingspolitikere og forening Coding Pirates, der arbejder med it-undervisning for børn.