Logo

Ny scene om samfundsansvar byder på tidens vigtigste dagsorden

Med TV2-dokumentaren ”Den sorte svane”, risiko for aktivisme og demonstrationer samt senest angrebet mod Statsministeren i frisk erindring, kalder tidligere folketingsmedlem den nye debatscene. ”Scenen for Samfundsansvar” for Folkemødets måske  vigtigste scene.

Det er det tidligere folketingsmedlem Per Ørum og hans kommunikationsbureau Ørum Advice med base i Herning, der står bag ”Scenen for Samfundsansvar”, der med 24 events fra torsdag til lørdag vil sætte fokus på både borgere, politikere, virksomheder og organisationers samfundsansvar indenfor områder som f.eks. miljø, madspild, digitalisering, børn og unges trivsel samt grøn omstilling.

”Dokumentaren Den sorte svane, angreb på Statsministeren og udemokratisk aktivisme er det modsatte af samfundsansvar. Derfor er det ansvar som vi alle bærer for vores fællesskab og vores samfund efter min bedste overbevisning, det vigtigste tema ved Folkemødet. Det handler om hvad vi kan gøre for hinanden og for vores demokrati i højere grad, end hvordan vi udnytter vores velfærdssamfund i snævre egeninteresser.”, siger Per Ørum, der ikke forventer de store problemer i afviklingen af debatter og events på den nye scene.

Scenen afviser anbefalinger fra Folkemødet

Der har været en del bekymring omkring afviklingen af dette års Folkemøde. Dels pga. risiko for at pro-palæstinensiske aktivister og demonstranter afsporer og forstyrrer debatterne, og dels den årlige tilbagevendende udfordring Rasmus Paludan, der har meldt sin ankomst igen. Folkemødet har overfor arrangørerne tilkendegivet forskellige anbefalinger, herunder at man skal lade demonstranterne komme til orde, men det er ikke anbefalinger som ”Scenen for Samfundsansvar” ønsker at følge.

Projektleder og journalist på Scenen Brian Bruhn udtaler i den forbindelse 

”Det er en god dansk tradition, at vi lytter til hinanden respektfuldt. Og folkemødet er vel det ultimative eksempel på det. Så det er klart, at man ikke skal kunne forvente at få taletid ved at opføre sig uden den samme respekt og lyst til at lytte. Så når vores partnere har lagt sig i selen og planlagt samtaler og debatter, der gerne skulle gøre både deltagere og tilhørere klogere på væsentlige emner, så forventer vi selvfølgelig, at andre respekterer dét og lytter – til det bliver deres tur” 

Mange unge er med til at sætte fokus på samfundsansvar

Der er lykkedes at skabe fin opbakning bag scenen fra organisationer og virksomheder som Egmont, Miljømærkning Danmark, Danva, FGU Danmark og Nordic Green Solutions. Der er også stor opbakning til debatterne fra stærke navne som Claus Hjort Frederiksen, der i en talk med Per Ørum vil give et billede af de seneste 50 år set i et samfundsansvarsperspektiv, Mette Blomsterberg og Tine Gøtzche, der ikke er forrædere sammen, men drøfter beskæftigelse, Johanne Schmidt Nielsen fra Red Barnet samt tidl. Drabschef i Rigspolitiet Bent Isager, skuespilleren Arian Kashef og hele ni folketingsmedlemmer samt tre borgmestre.

Men alle disse profiler er ifølge Per Ørum ikke scenens vigtigste aktører. Han fremhæver i stedet at scenen vil blive præget af rigtig mange unge stemmer, og på den måde understøtter Folkemødets ambitioner om at sikre reel inddragelse af unge. Mere end hver tredje debat på scenen vil tage udgangspunkt i unges problemstillinger med deltagelse af unge aktører både fra studiemiljøet og de sociale og politiske ungdomsorganisationer.

Mere aktuelt end tidligere

Scenen for Samfundsansvar her fra start haft et erklæret mål om at gøre samfundsansvar konkret og håndgribeligt. At ”trække ESG-målsætninger ud af Excel-arket og ind i virkeligheden.
Den dagsorden har vist sig, at være blevet endnu mere aktuel, siden partnerne samlede sig bag initiativet.

IMG 4283