Logo

Alle vinder på det, når vi tager ansvar

Artikel bragt i Mental Talk Avisen – Tillæg til Herning Folkeblad den 24. august 2022 – Artiklen er skrevet af Anne Krøjgaard

Både den enkelte borger, samfundet og virksomheden vinder, når arbejdspladser bliver bæredygtige. – Det handler om at passe på hinanden, ressourcerne og selvfølgelig om at skabe livskvalitet, siger Per Ørum, grundlægger af Ørum Advice

Der lyder måske besværligt, hvis man sidder i chefstolen i en virksomhed, at tage samfundsansvar og skabe socialt bæredygtige arbejdspladser. Men spørger man Per Ørum, konservativ politiker i Herning byråd og grundlægger af Ørum Advice, der netop har til formål at inspirere virksomheder til at tage samfundsansvar, er det faktisk win-win for alle. Også virksomheden.

– Bæredygtighed handler om ikke at slide vores ressourcer op. Socialt bæredygtige arbejdspladser handler således blandt andet om at passe på de mennesker, som er ansat. Passe på vores arbejdskraft, og med de briller på, giver det god mening i de flestes ører, siger han. 

Per Ørums virksomhed har specialiseret sig i at bruge FN’s 17 verdensmål som inspiration til, hvordan man i virksomheder nemt kan skabe nye indsatser i forhold til blandt andet social bæredygtighed, hvilket man kan høre mere om ved et foredrag til Mental Talk torsdag formiddag

– Mange virksomheder gør faktisk allerede meget – de kalder det bare ikke social bæredygtighed. For det er jo bæredygtighed eksempelvis at ansætte flexjobbere eller investere i at uddanne sine medarbejdere. Med verdensmålene får man en simpel måde at arbejde struktureret med det og et katalog med inspiration til, hvordan man kan gøre mere – og hvordan man kan måle på det, forklarer Per Ørum, og peger på stress som et andet indsatsområde. Stress er en af de største folkesygdomme i Danmark, og ifølge Per Ørum er der mange simple værktøjer til, hvordan man kan nedbringe stress i virksomhederne.

– Der er mange måder at passe på vores arbejdsressource, siger han.

Artikel som optakt til Mental Talk Folkemødet i Herning med fokus på Mental Sundhed


Særlige forhold giver muligheder

De seneste års mangel på arbejdskraft har fået virksomhedernes øjne op for, hvorfor det er en god idé at passe på sine dygtige medarbejdere. 

– Dem der vinder, er dem der kan fastholde sine medarbejdere og give andre lyst til at arbejde i virksomheden. Og spørger man medarbejderne, peger de oftest på værdier som uddannelse, arbejdsforhold og ligestilling som væsentlige faktorer, når de skal udpege en attraktiv arbejdsplads. Altså en virksomhed, der tager ansvar, siger Per Ørum, der samtidig oplever, at virksomhederne har fået mere fokus på muligheden for at tage mennesker, som ikke har stabil tilknytning til arbejdsmarkedet, ind på arbejdspladsen.

Undersøgelser viser, at kun 28 procent af danskerne med en psykisk lidelse er i arbejde eller under uddannelse, mens det gælder 79 procent af hele befolkningen, viser tal fra 2015. Så noget tyder på, at der er mange hænder at hente.

– Hvis blot man åbner muligheden for særlige forhold, kan det give god mening for virksomhederne, som får ekstra arbejdskraft – og så er man samtidig med til at løse et samfundsproblem. Ikke blot får vi flere hænder, vi får også flere mennesker i arbejde, hvilket er godt for samfundsøkonomien. Og for den enkelte er det forbundet med livskvalitet, når man får tilknytning til arbejdsmarkedet og får noget at stå op til. Så alle vinder på det, når vi tager ansvar, siger han.