Logo

Velkommen til ”The new normal” – anno 2021

2020 har på alle måder været et crazy år, hvor der på alle planer er vendt op og ned på en efterhånden fjern hverdag uden restriktioner, håndsprit og mundbind. ”Mest af alt holder jeg af hverdagen”, skrev salige Dan Turell – og der er en evig sandhed i disse ord. 

Man får lyst til at omskrive ordene til: Mest af alt savner jeg hverdagen, altså hverdagen før Corona, hvor de unge kunne gå i skole, de voksne passe deres arbejde, og de ældste kunne leve uden den latente frygt for Corona-smitte, der for alt for mange har været et skæbnesvangert bekendtskab.

Personligt har 2020 også budt på mange forandringer, men i al taknemmelighed også mange højdepunkter og nye udfordringer, som giver en høj grad af mening. Da landet blev lukket ned i marts, måtte jeg som daværende Sales Manager i det finske kapitalfondsejede firma Unisport Scandinavia arbejde hjemme i en periode, som ikke blev så lang, da man besluttede at nedlægge min stilling med udgangen af marts måned. Dette kan jeg ikke bebrejde nogen, det var en ren forretningsmæssig prioritering, som ikke overskygger den gode tid sammen med rigtig gode kollegaer i Virklund og Værløse. De erhvervsmæssige erfaringer jeg opnåede hos Unisport, kommer mig i høj grad til gavn i dag, når jeg rådgiver virksomheder, der gerne vil handle med det offentlige. Sådan hænger tingene af og til sammen, også i situationer, man ikke lige havde set komme…

Mest af alt savner jeg hverdagen, altså hverdagen før Corona, hvor de unge kunne gå i skole, de voksne passe deres arbejde, og de ældste kunne leve uden den latente frygt for Corona-smitte, der for alt for mange har været et skæbnesvangert bekendtskab.

Mit held var jo, som de fleste sikkert er bekendt med, at jeg dagen efter jeg blev fritstillet hos Unisport, blev kontaktet af Henrik Hahn-Nissen, der står bag Influenter A/S – Et fællesskab af selvstændige konsulenter, som med stor effekt er ved at disrupte Public Affairs og PR-branchen med en jordnær, kreativ og udadvendt kommunikationsform, som henvender sig til høj og lav i dansk erhvervsliv med en stærk og konkret faglighed. At jeg i dag kan få lov til at være en del af ledelsen og en del af et fællesskab, der består af 16 rådgivere, handler for mig i høj grad om at blive placeret på den såkaldte rette hylde i et krydsfelt der rummer politik, strategi, salg, kommunikation og tilstedeværelse i danske virksomheder – både etablerede og nystartede. Jeg føler mig i høj grad tilpas i dette krydsfelt. At være tæt på dansk politik og Christiansborg, som har givet mig så meget i min aktive politiske karriere uden at skulle hænge i lygtepælene, er er ideel situation for mig. Jeg har haft min vagt, men har kæmpe respekt for de mennesker, der vælger at tage ansvar, og som stiller sig til rådighed for demokratiet herhjemme. Den respekt kunne vi godt i højere grad tage med os, når vi deltager i den politiske debat på de sociale medier. At beskytte vores demokrati er også at agere respektfuldt i forhold til mennesker, man ikke er enige med.

Det har ikke været et let år at være politiker. Hverken for de der sidder med regeringsmagten eller for oppositionen. Der er nok at reflektere over her ved årsskiftet. Først og fremmest så skal vi for at bruge en tidligere kollega Per Stig Møller´s vise ord – ”Passe godt på Danmark, for vi er trods alt de nærmeste til det…”. Her tænker jeg særligt på vores demokrati. Vi har en grundlov som har vist sig forbløffende langtidsholdbar, og som skaber en funktionel ramme omkring vores demokrati – Vi har et folkestyre der bygger på retsind, lovsind, storsind og frisind, som det passende står på væggen i vandrehallen på Christiansborg.

Man kommer galt af sted, hvis man udfordrer denne ramme for vores demokrati. Jeg vil ikke forholde mig til de konkrete sager, som har skabt fokus på de grundlæggende institutioner i vores land, det er der kompetente jurister, der har bedre forudsætninger for. Blot nøgternt konstatere, at der er nogle mekanismer, der sættes i gang, når man overtræder det felt, der udgør folkestyrets rammer. Mekanismer som sikrer lov og ret – Mekanismer der viser om demokratiet lever.

Vi har et folkestyre som bygger på retsind, lovsind, storsind og frisind, som det passende står på væggen i vandrehallen på Christiansborg.

Der venter nu et nyt år – 2021 – med blanke kalenderblade. Et år som gerne skal blive begyndelsen på det, man kalder ”The new normal”. Corona-krisen har i høj grad lært os, hvad fællesskaber betyder. Jeg savner konferencerne, netværkene, fodboldkampene, koncerterne og alt det vi gør sammen i forskellige sammenhænge. Jeg savner den årlige ferie i Alanya og solstrålerne på maven. Men jeg priser mig lykkelig over, at jeg ikke er blevet smittet endnu (7-9-13…) – overvejede at opsøge smitten og få det hele overstået, inden jeg for en lille måned siden fyldte 50, ud fra en betragtning om, at Covid-19 i særlig grad rammer de ældre, så det nok, trods alt, var bedst at være syg, mens jeg var 40+… Men fik ikke held med den plan, så jeg cruiser forsigtigt videre i bestræbelserne på at være virusfri, når jeg engang modtager vaccine nr. 2.

Det at blive halvtreds satte gang i refleksionerne. Det er jo ingen sag, så længe man ser godt ud og har et godt helbred, så min refleksion i forbindelse med fejringen af det halve århundrede kunne indrammes med ét ord – taknemmelighed. Taknemmelighed over jeg er et sted i mit liv, hvor jeg kan stadig være ung i hovedet, men bruge min erfaring i forhold til at navigere rundt i livet. Taknemmelighed over de mennesker der er tæt på, min kæreste, min datter, mine forældre og den øvrige familie/bonusfamilie, mine venner og mine kollegaer. Taknemmelighed over at høre til et sted, man kan kalde sin hjemegn – en base.

Det at blive halvtreds satte gang i refleksionerne. Det er jo ingen sag, så længe man ser godt ud og har et godt helbred, så min refleksion i forbindelse med fejringen af det halve århundrede kunne indrammes med ét ord – taknemmelighed.

Skal jeg sætte nogle ambitioner op for mit professionelle virke som rådgiver i 2021, så er mit fokus på tre felter. For det første at være med til at udvikle og skabe mere vækst for Influenter A/S, for det andet at komme til at arbejde i én eller måske to bestyrelser som professionelt bestyrelsesmedlem, og bruge min erfaring fra både politik og erhvervsliv dér. Endelig får jeg rigtig meget energi ved at rådgive iværksættere og hjælpe dem på vej. Jeg er tilknyttet rådgiverbasen i Erhvervshus Midtjylland, og håber at der melder sig flere iværksættere, der kan bruge en mentor og en hjælpende hånd. Så ræk endelig ud, hvis du kender nogen, som kan bruge min assistance på disse felter.

Med dette afsæt vil jeg gerne sige tak til alle jeg har mødt på min vej i 2020. Nuværende kunder, kommende kunder, samarbejdspartnere, kolleger, familie, venner og følgere på sociale medier. Jeg vil ønske hver og én et lykkebringende og coronafrit nyt år. Må 2021 i alle forhold være mere normal end 2020, please!… Pas godt på jer selv og hinanden derude i virkeligheden.