Corona-aftalen mellem Folketingets partier sætter retningen for den sidste strækning af det efterhånden langstrakte Corona-maraton, men der er stadig sten i skoen der generer.
Med den brede aftale med deltagelse af de ansvarlige partier i Folketinget fik Statsministeren rettet op på den åbenlyse fejl, der blev begået med den smalle genåbningsaftale Regeringen forhandlede sig frem til for en måned siden. Det er bedre sent end aldrig med en samlet plan, men man undrer sig over, hvorfor planen først kommer nu. Både familierne og de erhvervsdrivende kunne have været skånet for en enorm usikkerhed, hvis planen var lagt frem for en måned siden. Hvis man følger TV2-serien ”Korpset”, hvor Jægersoldaten Thomas Rathsack tester håbefulde aspiranters udholdenhed, så træder det tydeligt frem, at noget af det mest udmattende er netop uvisheden om, hvor langt man skal gennemføre en øvelse. Nedlukningsøvelsen har på grund af uvisheden været unødig hård for både vores børn og unge samt erhvervslivet.
Nu er danskerne heldigvis et tilgivende folk, og der er grund til at glæde sig over, at vejen nu er lagt for genåbningen i Danmark i en tid, hvor de øvrige europæiske lande lukker ned. Man må blot håbe på, at det kun var symbolsk at teknikken haltede tirsdag morgen for ”Min Sundhed” som var nede. Det er denne app, der skal facilitere Corona-passet, som bliver det politiske omdrejningspunkt for genåbningen.
“Nedlukningsøvelsen har på grund af uvisheden været unødig hård for både vore børn og unge samt erhvervslivet.”
Det kan undre lidt, at man ikke har tænkt forsamlingsforbuddet ind i den nuværende plan. Den brik er naturligvis vigtig for danskere der står med bryllupper, fødselsdage og andre arrangementer. Der kommer en status midt i april fra Epidemikommissionen, som udgangspunkt for en plan på dette område.
Planen er en halv sejr for Venstres formand Jakob Ellemann, som fornuftigt lagde en genåbningsplan frem kort efter at partiet havde forladt forhandlingerne for en måned siden. Venstres plan er til at få øje på i det endelige resultat, og det er vigtigt for selve opbakningen i befolkningen til den kommende fase ud af Coronaens favntag, at der er indgået en bred aftale som både blå og røde vælgere kan se sig selv i. At Nye Borgerlige står udenfor, er reelt uden betydning. Det er et nyt parti som stiller sig udenfor parlamentarisk indflydelse, og det er der sikkert et publikum for i befolkningen, men Pernille Vermund skal passe på at hun ikke spiller sine kort for hårdt, og det har naturligvis en pris at stå udenfor, når de øvrige partier i de kommende måneder vil mødes med jævne mellemrum og diktere genåbningen.
Aftalen markerer altså en tilbagevenden til det samarbejdende folketing, og Regeringen der har været under beskydning for at køre sololøb undervejs i Corona-håndteringen, er nu på et spor, hvor Folketinget i højere grad bliver inddraget. Det er en sejr for demokratiet, og positivt nok også en sejr for Statsministeren. Lad det blive en lærestreg i forhold til at større kriser skal løses bredt og i fællesskab.