Logo

Vi skal turde mene noget i virksomhederne

Interview med Xenia Duffy, der tog konsekvensen og i 2017 foretog et karriereskifte fra at være HR-topleder til rådgiver indenfor grøn omstilling, fordi der ikke længe var sammenhæng med hendes personlige værdier og det hun lavede i virksomheden. Xenia Duffy blev kåret som et af landets største talenter indenfor HR og Kommunikation af Berlingske Tidende i 2013

Per Ørum mødte Xenia, der i dag er CEO i zeal og mor til fire ved Erhvervsdagen 2022 arrangeret af Erhvervsforum Holstebro, og spurgte hende om, hvorfor det er vigtigt at virksomhederne tager samfundsansvar.

“Det er vigtigt, fordi langt det meste af verdens økonomi er i erhvervslivets hænder, så skal der gøres en forskel i verden, skal det gøres af virksomhederne. Vi skal turde at mene noget, også fordi det er det vores medarbejdere forventer af os. De forventer at vi kommer ud af starthullerne og tager stilling til, hvordan vi skal bidrage til alle de kriser, der sker i verden lige nu. Alle de problemer vi allesammen oplever, også på egen krop privat. virksomheder skal forholde sig til de mange kriser – Ikke bare i forhold til deres egne medarbejdere, men også i forhold til det lokalsamfund og lokalmiljø, de er en del af.”

Der er faktisk plads til meget mere diversitet i virksomheder,
hvis vi bare er enige om vores grundværdier, så er der plads til at vi er forskellige.

Xenia Duffy

For at navigere i kriserne er det vigtigt at have styr på værdierne – men kan vi ikke risikere at støde nogen væk ved at mene noget samfundsmæssigt?

Vi kan sagtens støde nogen væk! Jeg synes faktisk, at man måske netop skal være bevidst om, at dem man støder væk, er de mennesker, der ikke skal være en del af vores virksomhed – og så kan vi tiltrække de mennesker, der har de samme værdier. Der er faktisk plads til meget mere diversitet i virksomheder, hvis vi bare er enige om vores grundværdier, så er der plads til at vi er forskellige. Der er plads til at vi har forskellige erfaringer, at vi gør tingene forskelligt, så længe at vores grundværdier er fuldstændig synkroniseret med hinanden. Det kan man netop sørge for ved at være klar og tydelig i spyttet omkring, hvad er det man står for.


Hvor vigtigt er virksomhedens formål i forhold til at fastholde og rekruttere medarbejdere?

Der jeg plejer at sige, er at det eneste formål der er relevant, er hvordan vi bidrager til at gøre verden et bedre sted. Det er det formål, der skal formuleres helt tydeligt. Hvis du skal bruge begrænsede ressourcer, hvis du skal bruge energi til at drive din virksomheds aktiviteter, så skal der dæleme også være en rigtig god grund til det, og den grund må man bare ikke være i tvivl om.

IMG 8542