Logo
FNS Verdensmål

ESG, SFDR, CSDD, CSRD, RTS, NFRD, DNSH, ESRS, CS3D… mv.

HAR DU HELT STYR PÅ DISSE FORKORTELSER – DE FÅR NEMLIG BETYDNING FOR DIN VIRKSOMHED FØR END DU ANER…

Selvom jeg har arbejdet med bæredygtighed i mange år, så kan jeg godt blive noget svedt, når jeg arbejder på at blive klogere på de nye EU-regler omkring bæredygtigheds-rapportering, og jeg gætter på at mange derude har det på samme måde. 

Jeg har deltaget i flere oplysende webinar om emnet, og har tit tænkt tanken at det bliver endog meget komplekst for os almindeligt dødelige. Derfor bliver én af mine vigtigste initiativer i det nye år at tage det lidt ned, og sammen med mine kunder – eksisterende som nye – at finde metoder for særligt små- og mellemstore virksomheder til at komme igang med bæredygtighedsrapportering, der for mig at se er en vigtig og positiv øvelse, for virksomheder der har et mål om at tage samfundsansvar.

Skillelinjen er grundlæggende på 250 medarbejdere. Har man færre medarbejdere end det, så skal man ikke forvente, at man skal rapportere før 2028, medmindre man har en meget høj omsætning. Men har man kunder med over 250 medarbejdere, så er tiden inde til at kigge på sin egen placering i værdikæden, så man kan levere de data som kunderne efterspørger. 

Det giver god mening at tage hul på sin bæredygtigheds-rapportering allerede nu. Det er i den forbindelse helt fint, at starte i det små og bygge sin rapportering op gradvist. Det vil give en god og rolig implementering i virksomheden. I den forbindelse er det vigtigt at inddrage hele organisationen. Det er mere vigtigt for medarbejderne, at man tager samfundsansvar end de fleste aner. Derfor betyder denne dagsorden også noget i forhold til fastholdelse af de gode medarbejdere, og tiltrækning af nye i en tid, hvor det kan være svært at tiltrække den rette arbejdskraft.

Jeg arbejder efter nogle allerede etablerede værktøjer til denne opgave. Først og fremmest udvælgelse af FN Verdensmål som understreger virksomhedens kerneaktiviteter. Disse kombineres med standardmålepunkter indenfor ESG (miljø, sociale forhold og god selskabsledelse). Deraf får man en fin rapportering på de gænge parametre og man får et udgangspunkt at bygge videre på. Selvom det kan være en smule kompliceret, behøver det ikke som udgangspunkt at være raketvidenskab, den har vi stadig tid til at blive fortrolig med frem mod 2028. 

Mit mest oprigtige bud er, at de der kommer igang med udvælgelse af indsatser og indsamling af data først, vil være vindere til sidst. For kan man troværdigt overfor sine kunder dokumentere, at man har styr på sin bæredygtighedsrapportering ved at have et notat eller en rapport, som man kan sende til dem, jo bedre står man i konkurrencen i sin branche. 

ESG er kommet for at blive, så tøv ikke med at række ud og lad os lave en plan for din SMV-Virksomhed sammen. Jeg kommer også gerne ud til bestyrelser, erhvervsråd mv. og holder oplæg om emnet.

FNS Verdensmål